Aarden, balans tussen bewust & onbewust zijn

Aarden

Wellicht heb je er al eens van gehoord, of heeft iemand dit tegen je gezegd; “Je zou eens moeten aarden”, of “begin eens met aarden en afsluiten dat kan je enorm helpen”

Heel leuk, maar als je niet weet wat aarden is, hoe doe je dat dan?  Daarom vandaag een bericht over aarden, wat het is en vooral hoe je dit doet. Ook zullen we uitleggen waar aarden goed voor is.

spiritual-grounding

Wat is aarden?

Aarden is het bewust worden van je lichaam. Doel van aarden is dat je een bewust contact maakt tussen je innerlijk en je “uiterlijk”. Dat je ziel en je lichaam bewust contact maken.

In de huidige maatschappij leven we vooral erg gehaast, op de automatische piloot. We zijn de verbinding tussen ons lichaam en onze ziel ‘vergeten’.

Maar juist het contact tussen deze twee is zo ontzettend belangrijk. Ons lichaam is als ons huis voor onze ziel. Dat betekent dat je voor beide goed moet zorgen. Wanneer wij niet naar onze ziel luisteren, zal ons lichaam gebreken gaan vertonen.

Kijk maar eens naar stress, hoeveel mensen voelen dit iet terug in hun nek, schouders en/of hoofd? Hoeveel mensen krijgen migraine wanneer ze de informatie niet meer kunnen of willen verwerken in hun hoofd? Hoeveel mensen ervaren geen buikpijn wanneer ze emotioneel iets niet willen of kunnen verwerken?

Bij aarden maken we dus contact met ons innerlijke zelf. Je gaat een bewust contact met je lichaam maken. Aarden geeft je rust en kalmte.

Voor wie is het aarden?

Aarden is voor iedereen goed om te doen.  Wanneer je merkt dat je niet goed in je vel zit, of wanneer je stress ervaart is aarden goed.

Maar ook wanneer je te ontspannen bent en als ‘zweverig’ wordt gezien is aarden ontzettend goed voor je!

Aarden is een juiste balans tussen de fysieke en mentale aanwezigheid.

aarden

Oefening

Een van de beste oefeningen om te aarden vind ik persoonlijk de boom oefening.

Je visualiseert (stelt jezelf voor) dat je een boom bent. Een boom heeft haar wortels diep de aarde in, hoe dieper de wortels gaan, hoe steviger ze verankert staat in de aarde. Haar takken en bladeren gaan hoog de lucht in en maken contact met het hogere zelf.

Ga stevig met beide benen, knieën licht gebogen, zorg dat je prettig staat en voel je voeten zwaarder worden. Zie voor je dat je wortels krijgt een deze zich vast zetten in Moeder Aarde onder je. Voel je benen zwaarder worden, naarmate de wortels dieper komen. Neem de tijd voor deze oefening en zorg dat je heel bewust voelt wat er in je lichaam gebeurt.

Voel de zware, warme en aardende energie van Moeder Aarde langzaam door je lichaam gaan, van je voeten, naar je benen, door je bekken, langs je rug, je buik, je borst, je schouders, door je armen, langs je nek omhoog.

Wanneer je weerstand voelt, sta dan even stil bij dit gevoel. Waar wordt het door veroorzaakt? wat is het? Pak de weerstand van en stuur deze rustig naar beneden, langs je lichaam laat je het zakken en geef het aan de aarde. Negatieve energie, blokkades, emoties, alles mag je aan moeder aarde geven, zodat jij je weer prettig(er) in je lijf voelt.

Om nieuwe energie op te doen strek je je armen uit. Stel jezelf open, stel je hart open, borst vooruit, armen wijd omhoog. Stel jezelf voor dat je armen de takken van de boom zijn. Voel hoe je takken meer worden, hoe er bladeren aan komen, hoe je breder wordt om meer energie uit je Hogere Zelf op te kunnen doen. Voel hoe het zonlicht omlaag komt en op je kruin schijnt, voel de warmte, de energie en de liefde die vanuit het universum over je neerdaalt.

838c1699e1ff325ab22e1b8e12a33934Laat deze energie nu langzaam vanaf je kruin zakken, langs je oren, je ogen, langs je wangen, je kin, je nek, je schouders. Ga verder langs je armen, je borst, je rug, je buik, je bekken, je billen, je benen, je voeten en je tenen. Voel het in je vingers en geniet van de warmte en de liefde die je voelt. Voel hoe je energie toeneemt.

Je hebt nu verbinding gemaakt met Moeder aarde en daar je overbodige ballast en negatieve energie achter mogen laten. Met de Engelen van boven of je Innerlijke Zelf, heb je verbinding gemaakt om nieuwe energie te ontvangen.

Meer tips

 • loop zoveel mogelijk op blote voeten om goed de aarde/grond te voelen waar je op loopt. Voel het contact dat je maakt.
 • het geluid van een trommel zorgt ook voor een verbinding met Moeder aarde. Laat je meevoeren met de ritmische slagen.
 • Dansen kun je ook gebruiken om terug in je lichaam te komen en te voelen. Ga volledig op in de muziek en de bewegingen van je lichaam en tijdens deze dans(meditatie) geef je alle ballast aan moeder aarde en laat je jezelf verwarmen en opladen door de warmte vanuit het Hogere zelf.
 • Draag een aardende steen bij je, zoals hematiet, onyx, obsidiaan.
 • activeer je bekkenbodem.
 • erken wie je bent, accepteer jezelf en houd van jezelf met alles erbij wat jou zo uniek maakt.

SAM_4673.JPG

 

Dit artikel werd geschreven door Anne Meeldijk
Eigenaresse van de Spirituele Webwinkel en de energetische praktijk Ariadne Healing.

9 gedachten over “Aarden, balans tussen bewust & onbewust zijn

 1. Ana Rita

  De danstip vind ik erg mooi. Met spiritualiteit heb ik niet zo veel (wel eens in verdiept), maar ik hou wel enorm van festivals en dancemuziek. Wanneer ik daar bij zo’n groot en mooi podium sta te dansen ervaar ik dat gevoel ook, van vrij zijn en helemaal opgaan in het moment!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s