Tibetaanse gebedsvlaggen: voor een tikje geluk

Iedereen die ooit al eens richting het Himalaya gebergte getrokken is of er zelfs maar enkele foto’s van heeft mogen bewonderen heeft ongetwijfeld al de Tibetaanse gebedsvlaggen opgemerkt die de scène wat extra kleur geven. Je hoeft het trouwens niet eens zo ver te zoeken: ook in onze westerse samenleving vallen de gekleurde vlaggetjes geregeld te bewonderen op diverse plaatsen. In tegenstelling tot wat je misschien denkt zijn deze vlaggetjes geen louter decoratief element maar zit er echt een betekenis achter. Maar wat is deze dan? Wat is nu exact een Tibetaans gebedsvlaggetje en waarom zou jij er eentje in huis halen?

tibetaanse gebedsvlag

Wat is het?

Tibetaanse gebedsvlaggen zijn in feite rechthoekige stukjes textiel die in vele kleuren te bewonderen vallen. Vaak zijn ze bedrukt met mantra’s of gebeden en traditioneel hangt men ze vaak op bij bergpassen en tempels. Er zijn vijf kleuren waarin de vlaggetjes komen die staan voor de vijf elementen van de natuur. Blauw voor de hemel, wit voor de wind, rood voor vuur, groen voor het water en geel voor de aarde. De Tibetanen gebruiken de vlaggetjes om vrede, kracht, wijsheid en compassie op te wekken en te verspreiden. Het geloof is simpel: door de wind worden de geschreven mantra’s en gebeden verspreid richting de goden. Dat is dan ook de reden waarom ze vaak hoog worden opgehangen: dat zorgt voor een directere route richting de goden. De vlaggetjes moeten daarbij overigens in de juiste volgorde opgehangen worden. Een verkeerde volgorde brengt immers ongeluk!

Een korte geschiedenis

Tibetaanse gebedsvlaggen hebben een geschiedenis die gemakkelijk enkele duizenden jaren beslaat. Lang voor het boeddhisme zelfs maar tot ontwikkeling kwam konden de kleurrijke vlaggen teruggevonden worden in het straatbeeld. Er wordt aangenomen dat de vlaggen afkomstig zijn uit het oude böngeloof en dat ze simpelweg overgenomen werden door het boeddhisme toen dat in de regio opkwam.

Het Westers gebruik

Natuurlijk hebben we hier in Europa niet zo’n bergtoppen als in de Himalaya maar ook hier worden Tibetaanse gebedsvlaggetjes wel gebruikt. Bij heel wat huwelijken, geboortes, bedrijfsevents en eigenlijk elke mogelijke speciale gelegenheden kan je Tibetaanse gebedsvlaggetjes terugvinden. Logisch ook: niet alleen worden de vlaggen verondersteld de gebeurtenis in kwestie te zegenen en bovendien is het ook gewoon een leuk decoratief element en een mooi verhaal voor wie er om vraagt. Je hoeft overigens niet te wachten op een speciale dag om een Tibetaanse gebedsvlag op te hangen. De Tibetanen geloven dat je door een vlag op te hangen wereldvrede mee helpt te verspreiden. Dus als je een leuke manier zoekt om je tuin of serre te versieren: waarom niet twee vliegen in één klap slaan met Tibetaanse gebedsvlaggen?

SONY DSC

De Tibetaanse gebedsvlaggen zijn te koop bij Spirituele Webwinkel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s