Wees de beste hooggevoelige versie van jezelf

“We hebben allemaal hetzelfde pakketje aan emoties en gevoelens. De een heeft wat meer peper en de ander wat meer nootmuskaat” – Carine Crutzen.

Hooggevoeligheid

Zo’n 15 tot 20 procent van de kinderen en volwassenen is hooggevoelig. Zij schrikken o.a. beschermensneller van harde geluiden, zijn gevoeliger voor fel licht en zijn smaak- en temperatuurgevoeliger. In het Westen wordt hooggevoeligheid over het algemeen niet hoog gewaardeerd maar eerder geassocieerd met ‘te soft’ zijn. Dit in tegenstelling tot Oosterse landen waar men hooggevoeligheid koppelt aan inspiratie en intuïtieve kracht. Een hooggevoelig persoon is als geen ander in staat om mensen en situaties te observeren. En nee, zij zijn dan niet verlegen of onzeker, ze nemen alleen alles heel goed in zich op.

Een last of een zegen? En hoe herken je het bij jezelf of je kind?

Een hooggevoelig iemand kan zich intens gekwetst voelen over zaken waar een ander overheen kan stappen of wanneer hun sterke rechtvaardigheidsgevoel aangetast wordt. En meer dan anderen dat doen, kunnen zij piekeren over bepaalde gebeurtenissen. Maar ook wanneer men zich super gelukkig voelt kan dit gevoel te overweldigend worden. Hier staat tegenover dat hooggevoelig personen juist meer gevoel voor drama hebben en heel creatief kunnen zijn. Bekende hoog sensitieve Nederlanders zijn bijvoorbeeld Karin Bloemen, Daphne Deckers en Carice van Houten.

Tips voor HSP’ers (Highly Sensitive Persons)

Focus je op mensen, zaken en situaties waar je je goed bij voelt. Al het andere haalt je alleen maar uit balans. Kies hoe je op iets reageert, gebeurtenissen en gedachten kunnen je overkomen maar hoe je er op reageert bepaal jezelf. En in deze wetenschap ligt meteen ook een grote kracht. Gebruik deze kracht om je, waar nodig, af te sluiten voor prikkels of situaties die teveel zijn. Yoga en mindfulness kunnen hierbij heel erg goed helpen. En verder heel simpel gezegd, doe wat voor ieder mens geldt:mijn kind is hooggevoelig

  • Wees lief voor jezelf.
  • Gun jezelf ontspanning en creatieve momenten en plan dit ook bewust in.
  • Wees net zo inlevend en begrijpend voor jezelf als dat je voor anderen kunt zijn.
  • Wees blij met jezelf! Je bent uniek en bijzonder, misschien wel juist vanwege je hooggevoeligheid.

Kortom, een beetje lucht, liefde en ruimte in je leven claimen kan een wereld van verschil maken bij hooggevoeligheid en je energie geven, in plaats van slurpen.

Boekentips

Aandachtig leven met hooggevoeligheidwerkboek hoog sensitief

Werkboek voor hoog sensitieve personen

Hooggevoeligheid als kracht

Mijn kind is hooggevoelig

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s