Sjamanisme: een vat vol misvattingen

full27562687

Sjamanisme is één van die termen die door het algemene publiek vaak mis begrepen wordt. Een sjamaan staat voor veel mensen dan ook in hun geheugen gegrift als één welbepaalde uiting van sjamanisme. Want een sjamaan dat is toch zo’n gekke Afrikaan die met een veelkleurig pak aan en een gek masker op rond staat te dansen en geesten aanroept? Geef toe: dat is nou niet bepaald goeie reclame voor de gemiddelde mens. Gelukkig is dat niet alles wat sjamanisme is. Integendeel zelfs: als je je fixeert op dat beeld loop je kans een prachtige levensfilosofie volledig mis te lopen.full26083879

Sjamanisme: gelaagde wereld

Sjamanisme gaat ervan uit dat alles in de wereld een ziel, een geest heeft. Nou besefte je waarschijnlijk al dat mensen een ziel hadden en ging je ervan uit dat ook dieren dat misschien hebben: het gaat verder dan dat. Ook bomen, planten en stenen: allemaal bezitten ze een ziel. In het sjamanisme is dan ook alles met alles verbonden, is alles gelijkwaardig en maakt alles uit van eenzelfde geheel.

Wat doet een sjamaan dan?

full22972689Het sjamanisme veronderstelt dat al deze onzichtbare geesten, die de zichtbare wereld bevolken, aangeroepen kunnen worden. Deze geesten beïnvloeden immers je dagelijkse leven en dat kan op een goede of een slechte manier zijn. Het is hier waar de sjamaan zijn intrede doet. Door een trance op te wekken is de sjamaan in staat een brug te vormen tussen de zichtbare wereld waarin wij leven en de geestenwereld wiens geesten alles doordringen. De sjamaan ziet het als zijn of haar opdracht om de wereld een betere plek te maken, een verstoord evenwicht tussen de werelden weer in balans te brengen. Het sjamanisme gelooft dan ook dat sommige ziektes door dergelijke geesten veroorzaakt worden en dus opgelost kunnen worden door tussenkomst van een sjamaan. Sjamaan betekent dan ook letterlijk medicijnman.

Een ellenlange traditie

Sjamanisme is een geloof dat al bestaat bijna sinds de mens op deze wereld verscheen. Opfull22974499_a elk werelddeel kun je wel een prachtig voorbeeld van sjamanisme terugvinden tot tienduizenden jaren terug. Het wordt dan ook door vele antropologen aanzien als de voorloper van vele andere religieuze en magische tradities. Waar sjamanen vroeger vaak genezer, priester en helderziende waren is de moderne sjamaan meer te zien als een gids. Een gids wiens rondleiding zeker het proberen waard is.

In bovenstaand artikel vind je diverse links met producten die in het sjamanisme gebruikt kunnen worden. Deze producten en meer zijn hier terug te vinden.

7 gedachten over “Sjamanisme: een vat vol misvattingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s