Geboorterituelen: doe jij er aan mee?

Hoera, er is een kindje geboren! In Nederland vieren we dat traditioneel met beschuit met muisjes. Blauw-wit voor een jongen en roze-wit wanneer er een meisje geboren is. En ook staat er vaak een ooievaar in de tuin die het kindje welkom heet. Maar wist je dat er nog veel meer geboorte rituelen zijn?

Kerststal-14cm-olivewood

Kandeel

Vroeger werd na een geboorte het kraambezoek getrakteerd op kandeel, een drankje dat gemaakt werd van brandewijn, kruiden, suiker en eidooiers. De kersverse papa deelde het kandeel uit in speciale kommetjes. Tegenwoordig wordt dit niet vaak meer gedaan en zijn er speciale likeuren verkrijgbaar.

Beschuit met muisjes

De muisjes zijn een teken van vruchtbaarheid, maar het eten van deze lekkernij was vroeger alleen weggelegd voor de rijken. De armere mensen aten witbrood met suiker om een geboorte te vieren. Tegenwoordig zijn er allerlei variaties, zoals koekjes, slagroomsoesjes of cakejes met muisjes. Leuk als je je wilt houden aan de traditie, maar ook origineel wilt zijn.

Geboortekaartjes

Het is een gewoonte om na de geboorte een kaartje te sturen om de komst van de baby aan te kondigen en mensen uit te nodigen voor het kraambezoek. Geboortekaartjes zijn in vele uitvoeringen verkrijgbaar, traditioneel vierkant of in een grappige vorm zoals een romper.

Kraambezoek of kraamfeest

Na de bevalling willen vrienden en familie het nieuwe kindje natuurlijk meteen komen bewonderen en de trotse ouders laten hun kind maar wat graag aan de buitenwereld zien. Vaak neemt het bezoek een cadeautje mee voor de baby. Gevolg is dat je wekenlang dagelijks bezoek over de vloer hebt. De laatste tijd organiseren steeds meer kersverse ouders daarom een kraamfeest. Zo komt al het bezoek in één keer en kun je verder echt genieten van je kraamtijd, die toch al zo kort duurt.

Babyshower

Een babyshower is een Amerikaanse traditie die ook in Nederland steeds vaker gehouden wordt. Tijdens een babyshower wordt de mama-to-be door haar vriendinnen en familie verrast. De locatie van de babyshower wordt versierd met blauwe en/of roze slingers en ballonnen, er zijn lekkere hapjes en natuurlijk een hoop cadeautjes voor de zwangere vrouw. Tijdens de babyshower worden ervaringen uitgewisseld, krijgt de toekomstige moeder tips over het moederschap en worden er spelletjes gedaan, waarbij bijvoorbeeld de naam van het kindje en de geboortedatum voorspeld moeten worden.

Geboorterituelen in het buitenland

Elk land houdt er zo zijn eigen rituelen en tradities op na. Zo wordt bij de Hindoes het (onreine) hoofdhaar van de baby afgeknipt en in stromend water gegooid. Joden besnijden pasgeboren jongens op de achtste dag na hun geboorte en ook Islamitische jongens worden besneden, al kan dit ook op latere leeftijd gebeuren. In Marokko is het een gewoonte dat de vader ter bescherming een gebed in het oortje van de pasgeboren baby fluistert. En in Suriname krijgt de baby een blauwe stip op zijn voetje, onderrug en voorhoofd om het tegen ongeluk te beschermen.

Nog leuke tips nodig voor een kraamcadeau…

  1. het eerste jaar van je baby (spiraalboek)
  2. wierook voor mama & baby
  3. Biologische badproducten voor uw baby

Hecht jij waarde aan deze geboorterituelen of doe je het juist op je eigen manier? Reageer hieronder, ik ben benieuwd naar je mening!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s