Hands off our Girls

De lezerscolumn van Mariska Susebeek in Metro nieuws vinden wij zo’n prachtige aanvulling op onze blog van afgelopen december.

Stem dan ook zeker op haar column en help haar om de column van de dag te worden.

http://www.metronieuws.nl/lezerscolumn/mariska-susebeek/actueel/2015/10/over-seksueel-geweld-moet-je-niet-willen-praten

“Over seksueel geweld moet je niet willen praten”

Er moet me iets van het hart en het is maar goed dat ik er over kan schrijven, want kennelijk praten mensen er niet zo graag over.

Vorig jaar werkte ik voor het Rode Kruis, als voorlichter tijdens Serious Request. Het was mijn taak om het thema, seksueel geweld in conflictgebieden, toe te lichten en om mensen te bewegen om hiervoor in actie te komen.
Het was moeilijker dan ik dacht en hoewel het mijn eerste jaar als SR-voorlichter was, lag dat niet aan mijn gebrek aan skills of ervaring.

Bibliotheken wilden liever een algemene Rode Kruis collectebus met een briefje ‘Serious Request’ erbij, dan onze ‘Hands of our Girls’-collectebus.
Toen ik contact had met iemand uit mijn woonplaats over het ophangen van onze posters, zei ze: “Ja maar, over seksueel geweld moet je toch niet willen praten?!”

Pardon?!

Hardnekkig zwijgen is kennelijk ook nog eens besmettelijk, want ik stond met mijn mond vol tanden. Zo werkt dat dus…

Wat is het toch dat mensen zo doet terugdeinzen als het om dergelijke moeilijke onderwerpen gaat? Hoe kan het dat we liever onze eigen illusie van veiligheid in stand houden, zelfs als dat betekent dat we onze ogen moeten sluiten voor dingen die hoe dan ook gebeuren, dan dat we proberen om werkelijke veiligheid te doen toenemen? We zijn het stadium waarin we denken dat een ander ons niet ziet, dat dingen verdwijnen als wij onze ogen sluiten, voorbij, toch?

Ik denk dat het tijd is om te stoppen onszelf machtelozer te maken dan we zijn: Waarom hebben we de illusie van veiligheid nodig als we werkelijke veiligheid kunnen doen toenemen? We hoeven er alleen maar voor te kiezen en dat mag steeds opnieuw. We kunnen kiezen om gevoelens van ongemak te verdragen en te voelen dat we die eigenlijk best aankunnen.

Het geeft niet dat je verdrietig, boos, of zelfs bang wordt als je erbij stilstaat wat voor nare dingen er om je heen gebeuren. Die gevoelens maken je menselijk.
En wat denk je dat slachtoffers voelen? Zij kunnen hun ogen niet sluiten om niet meer te zien.

Seksueel geweld bestaat, dat weten we. En zolang dat bestaat, moet er over gesproken worden. Je kunt duisternis alleen verdrijven door het licht aan te doen.
Dat jouw ogen even pijn doen en moeten wennen aan het licht, is dan een kleine prijs om te betalen.

ariadnehealing

3FM_SR_Publiekslogo_wijsteunen (2)

Van 15 december tot en met 24 december 2014 steunen wij 3FM / Serious request.

Van ieder agenda en/of kalender die wij verkopen doneren wij 1 euro voor de actie Hands off our girls.

3FMSR-uitnodiging-Ik-Kom-in-Actie

Bestellen kan hier: http://www.kominactie.nl/kalenderagenda2015

Wat is de actie Hands off our Girls:

3FM Serious Request 2014 vraagt aandacht voor een stille ramp die miljoenen vrouwen treft en beschadigt. De DJ’s in het Glazen Huis willen deze vrouwen een stem geven en zoveel mogelijk geld inzamelen voor het Rode Kruis, zodat zij opgevangen worden en een leven kunnen opbouwen.

3FM Serious Request 2014

De drie DJ’s in het Glazen Huis, dat voor editie 2014 in Haarlem staat, gaan van 18 december tot en met 24 december alles doen om zoveel mogelijk aandacht te vragen en geld in te zamelen voor de aanpak van deze stille ramp. Het Rode Kruis zet zich in voor opvang en herstel van…

View original post 597 woorden meer

2 gedachten over “Hands off our Girls

 1. Mariska

  Bedankt voor het delen van mijn column en heel goed te lezen hoe jullie bezig zijn geweest voor SR14! Met terugwerkende kracht chapeau! 🙂

  Doen jullie dit jaar weer mee?
  “Keep them going” over onderwijs en kansen voor kinderen en jongeren in gebieden die in conflict zijn (geweest)

  Lieve groet,
  Mariska

  Liked by 1 persoon

  1. spirituele webwinkel ariadne healing Berichtauteur

   Hoi Mariska, geen enkele dank! We hebben het graag gedaan. Dit jaar sla ik een keer over, omdat ik rondom 3 december zal bevallen van onze tweede dochter. (en mijn man is al lichtelijk aan het stressen voor de december drukte die onze winkel normaal gesproken a heeft 😉 ) Haha dus extra werk zal hij niet op prijs stellen. Dit jaar even gezin eerst; volgend jaar doen we hoogstwaarschijnlijk weer mee!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s